Σάββατο, 20.06.15
Συμβουλές για την ασφαλή μεταφορά των παιδιών στις διακοπές ...
Ο έρπης είναι ένας ιός γνωστός εδώ και 25 αιώνες. Οφείλει την ονομασία του στον Ιπποκράτη. Οι ιοί συνήθως παίρνουν το όνομά τους από τη συμπεριφορά των συμπτωμάτων που προκαλούν, και ο Ιπποκράτης είχε παρατηρήσει ότι πρόκειται για έναν ιό που «έρπει». Ο έρπης μολύνει ένα σημείο του σώματος, συνήθως τα χείλη, γι’ αυτό και ονομάζεται επιχείλιος.
Ο ιός του έρπητα ονομάζεται HSV (Herpes Simplex Virus) και είναι μια μεταδιδόμενη ασθένεια. Έχει ανακαλυφθεί ότι στην πραγματικότητα δεν είναι μόνον ένας ιός, αλλά μια οικογένεια ιών, με περισσότερες από 150 παραλλαγές. Τον άνθρωπο τον αφορούν οκτώ από αυτές τις παραλλαγές, και κυρίως δύο τύποι: ο HSV1, που συνήθως προκαλεί τον επιχείλιο έρπητα (στα χείλη και στο στόμα), και ο HSV2, που συνήθως προκαλεί τον έρπητα των γεννητικών οργάνων. Σήμερα ο έρπης είναι πολύ διαδεδομένος στον άνθρωπο, καθώς θεωρείται ότι το 80% των ενηλίκων έχουν τον έρπητα 1.
Στην περίπτωση του επιχείλιου έρπητα, ο ιός πρώτα προσβάλλει τα επιθηλιακά κύτταρα του στόματος και ύστερα μεταφέρεται στο δέρμα του προσώπου, και τελικά στα νεύρα των χειλιών, όπου και παραμένει για πάντα. Όταν ο έρπης δραστηριοποιηθεί, «ταξιδεύει» από κύτταρο σε κύτταρο (έρπει δηλαδή) και δημιουργεί τα πρώτα συμπτώματα. Στην αρχή προκαλούνται μούδιασμα και κάψιμο γύρω από τα χείλη ή στο εσωτερικό του στόματος. Το δέρμα κοκκινίζει, πρήζεται και πονάει. Μάλιστα, όταν η λοίμωξη παρουσιάζεται για πρώτη φορά, συνήθως συνυπάρχουν πόνος, χαμηλός πυρετός και διόγκωση των τραχηλικών λεμφαδένων στον λαιμό. Σταδιακά, μπορεί να εμφανιστούν επώδυνες φουσκάλες ή φυσαλίδες με υγρό πάνω στο ερεθισμένο δέρμα, που προκαλούν τσούξιμο, πύον και ξερά σκασμένα χείλη. Κάποια στιγμή οι φουσκάλες σπάνε και δημιουργούν πληγές. Κατά τη διάρκεια αυτών των συμπτωμάτων μπορεί κάποιος να νιώθει άρρωστος, σαν να έχει γρίπη, και να αισθάνεται κουρασμένος. Ο ιός κάνει τον κύκλο του σε 7-10 ημέρες, οπότε σπάνε οι φυσαλίδες, δημιουργείται μια κρούστα στο δέρμα και τελικά απομένει μια ερυθρότητα στην περιοχή.
Ο επιχείλιος έρπης υπάρχει μέσα στις πληγές που προκαλεί και μεταδίδεται κυρίως με το φιλί. Για να περιορίσετε τη μετάδοση του έρπητα, μη μοιράζεστε την πετσέτα σας, τα ποτήρια σας, τα μαχαιροπίρουνα ή οποιοδήποτε άλλο προσωπικό σας αντικείμενο. Αποφεύγετε να αγκαλιάζετε ευαίσθητες ομάδες ατόμων, όπως βρέφη, εγκύους και ηλικιωμένα άτομα. Μη σπάτε τις φυσαλίδες και μην ξύνετε τις δερματικές πληγές που σχηματίζονται κατά τη διάρκεια της επούλωσης του επιχείλιου έρπητα, γιατί μπορεί να μολύνετε τα δάχτυλά σας με τον ιό.
Εάν η λοίμωξη παρουσιάζεται για πρώτη φορά, τότε τα αντισώματα θα παραχθούν στον οργανισμό μετά από έναν μήνα. Εναλλακτικά, ο γιατρός μπορεί να συλλέξει υγρό από τις φυσαλίδες για την ανίχνευση του αντιγόνου του ιού. Για την καταπολέμηση του έρπητα, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις αντίστοιχες κρέμες, αλλά να κάνετε και τοπική χρήση επιθεμάτων με καθαρό οινόπνευμα. Όταν οι υποτροπές είναι συχνές, οι γιατροί προτείνουν θεραπεία καταστολής, που συνίσταται στην καθημερινή λήψη αντιικής αγωγής για χρονικό διάστημα 1-2 ετών. Αυτά τα φάρμακα λαμβάνονται για την πρόληψη της εκδήλωσης της νόσου ή για να μειώσουν το πρόβλημα ενώ έχει ήδη εμφανιστεί.
Πηγή : pharmaplus.gr
Σάββατο, 20.06.15
Συμβουλές για την ασφαλή μεταφορά των παιδιών στις διακοπές ...
Τετάρτη, 20.05.15
Τετάρτη, 06.05.15
Σάββατο, 20.06.15
Τρίτη, 31.03.15
EOΦ: Ανάκληση του καλλυντικού προϊόντος “ΚΟΡΡΕΣ SUNSCREEN FA ...
Τετάρτη, 11.03.15