Ρινοπλαστική: Ποιά είναι η διαδικασία;

Η αισθητική πλαστική χειρουργική προσώπου στοχεύει να βελτιώσει την όψη του γερασμένου δέρματος, απαλείφοντας τα σημάδια του χρόνου. Η πικρή αλήθεια είναι ότι οι δυσμορφίες της μύτης προβληματίζουν, απογοητεύουν, τρομάζουν, ενώ κάποιες είναι αποτέλεσμα ατυχήματος και χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης. Η ρινοπλαστική είναι η πλέον ενδεδειγμένη λύση για όλων των ειδών τις παραμορφώσεις της μύτης. Έτσι, πολλοί άνθρωποι στρέφονται προς τους πλαστικούς χειρούργους, προκειμένου να αποκαταστήσουν την εμφάνιση της μύτης τους και να εξαφανίσουν μια και καλή τις ενοχλητικές δυσμορφίες.

Πώς ακριβώς πραγματοποιείται μια ρινοπλαστική;

Πλαστικοί χειρούργοι εφαρμόζουν διαφορετικές τεχνικές ανάλογα με την περίπτωση, αλλά σε γενικές γραμμές η εγχείρηση ακολουθεί συγκεκριμένα βήματα. Αυτά είναι τα εξής:
 

  • λεπτομερής σχεδίαση της τομής που θα πραγματοποιηθεί
  • χρήση ειδικών διαλυμάτων που προκαλούν αναλγησία, προκειμένου η επέμβαση να είναι όσο το δυνατόν ανώδυνη
  • αποκόλληση του δέρματος και προσαρμογή του σε έκταση ανάλογη με την περίπτωση
  • σταθεροποίηση του μυοαπονευρωτικού συστήματος
  • αφαίρεση του παραπανίσιου δέρματος
  • συρραφή των τομών.

Την τελευταία δεκαετία, οι πλαστικοί χειρούργοι εφαρμόζουν την πρωτοποριακή μέθοδο της υπνοχάλασης σε συνδυασμό με τοπική αναισθησία. Ο ασθενής τίθεται σε κατάσταση φυσικού ύπνου ή πνευματικής χαλάρωσης και μπορεί κατά τη διάρκεια της εγχείρησης να επικοινωνεί κανονικά με τον γιατρό του. Δεν αντιλαμβάνεται όμως ό,τι έχει σχέση με την επέμβαση (πόνος, απώλεια αίματος κ.λπ.).

Αμέσως μετά την εγχείρηση, εάν αυτή είναι επιτυχημένη, ο πόνος είναι από ελάχιστος έως ανύπαρκτος. Σε περίπτωση που ο ασθενής αισθάνεται ενοχλήσεις, μπορεί να λάβει ένα απλό παυσίπονο. Ένας ελαστικός επίδεσμος τοποθετείται για λίγες ημέρες γύρω από το πρόσωπό του για να ελαχιστοποιηθούν οι πιθανότητες αιματώματος, ενώ η αρχική αίσθηση μουδιάσματος, που φυσιολογικά υπάρχει, υποχωρεί σταδιακά από μόνη της. Μετά από περίπου δύο εβδομάδες, ο ασθενής μπορεί να επιστρέψει στην εργασία του.

Κανένας πλαστικός χειρούργος δεν εγγυάται την 100% επιτυχία της επέμβασης, δεδομένου ότι σε όλα τα είδη εγχειρήσεων υπάρχουν πιθανότητες για επιπλοκές. Σε γενικές γραμμές η ρινοπλαστική δεν εμφανίζει επιπλοκές. Σπάνια, ωστόσο, παρατηρούνται αιμορραγίες, αιματώματα, νεκρώσεις του δέρματος, ατελείς επιδιορθώσεις και άσχημες ουλές, επιπλοκές, όμως, που μπορούν να διορθωθούν σε ένα πολύ μεγάλο ποσοστό. Πολύ σπάνια είναι η παράλυση συγκεκριμένων μυών του προσώπου εξαιτίας τραυματισμού του κεντρικού νεύρου. 

Πηγή: iatrikostypos.com