Συμβουλές για την ασφαλή μεταφορά των παιδιών στις διακοπές

Όλα είναι έτοιμα για να ξεκινήσετε για τις καλοκαιρινές σας διακοπές. Έχετε διπλοτσεκάρει τις βαλίτσες, τις έχετε φορτώσει στο αυτοκίνητο και είστε έτοιμοι...να αποδράσετε με την οικογένεια σας για λίγες ημέρες ξεγνοιασιάς. Όμως υπάρχει και ένα μικρό παιδί. Είστε σίγουροι ότι γνωρίζετε τους κανόνες ασφαλείας για να μεταφέρετε το παιδί σας με αυτοκίνητο, ή με αεροπλάνο, ή ακόμη και με πλοίο;

Διαβάστε προσεκτικά το κείμενο που ακολουθεί και μην ξεχνάτε ότι πρέπει πάντα να προσέχετε τα παιδιά σας, όταν πηγαίνετε διακοπές, διότι μια κακιά στιγμή μπορεί να καταστρέψει πολλές όμορφες στιγμές. 

Ξεκινάτε λοιπόν. Υπάρχουν δύο κανόνες που είναι απαράβατοι όταν έχουμε να ταξιδέψουμε με μικρό παιδί, και πρέπει να τους γνωρίζουμε.

- Πρώτον πρέπει οπωσδήποτε να έχετε μαζί σας ένα φαρμακείο ταξιδιού.
- Δεύτερον εάν ταξιδέψετε με πλοίο, θα πρέπει οπωσδήποτε να εφοδιάσετε το παιδί σας με ένα χαρτί στο οποίο θα αναγράφονται τα στοιχεία σας και το κινητό σας. Στα πλοία το καλοκαίρι η κατάσταση είναι “πατείς με πατώ σε” και εύκολα ένα 4χρονο παιδί μπορεί να ξεγλιστρήσει από το ιδρωμένο σας χέρι, όπως το κρατάτε.

Και αφού μιλάμε για ταξίδι με πλοίο και τα νησιά το καλοκαίρι είναι ο Νο1 ταξιδιωτικός προορισμός σας λέμε ορισμένες συμβουλές για το ταξίδι σας με το παιδί με πλοίο.
Εάν ο προορισμός σας είναι η Κρήτη ή κάποιο άλλο νησί, τότε καλό θα είναι να προτιμήσετε να έχετε μια καμπίνα. Μην ξεχνάτε ένα μικρό παιδί, δεν έχει τις αντοχές του ενήλικα. Μετά τον πρώτο του ενθουσιασμό πάνω στο πλοίο, θα βαρεθεί, θα κουραστεί, θα θέλει να κοιμηθεί κάπου ήσυχα, θα γκρινιάζει.

Έχετε μπει στο πλοίο, και ξεκινάτε. Το παιδί θέλει να γνωρίσει κάθε σπιθαμή του πλοίου, μα περισσότερο από όλα τρέχει στο κατάστρωμα και σκαρφαλώνει στην κουπαστή και κοιτάζει από ψηλά την αφρίζουσα θάλασσα. Ίσως εάν είναι και τυχερό να δει και δελφίνια και τότε ο ενθουσιασμός του θα φτάσει στα ύψη. Ποτέ μα ποτέ επάνω στο πλοίο να μην αφήσετε ένα παιδί να τρέχει μόνο του και ακόμη περισσότερο να σκαρφαλώνει στις κουπαστές ή τις σκάλες. Τα ατυχήματα στο πλοίο είναι πολύ πιο εύκολο να συμβούν. Πάντα να κρατάτε το παιδί σας από το χέρι. Το πλοίο κουνάει, το κατάστρωμα του γλιστράει οι σκάλες είναι απότομες και γλιστρούν και αυτές άρα η προσοχή σας πρέπει να είναι ιδιαίτερα αυξημένη.
 

Και από το πλοίο ας περάσουμε στο ταξίδι με το αεροπλάνο. Το ταξίδι με το αεροπλάνο είναι το ίδιο ενδιαφέρον για ένα παιδί, όπως αυτό με το πλοίο, αλλά ο γονέας, θα κουραστεί. Το πρώτο που πρέπει να κάνετε όταν επιβιβαστείτε είναι να βρείτε την αεροσυνοδό και να την ρωτήσετε τα βασικά: Πως πρέπει να καθίσει το παιδί για να μην κουραστεί και γκρινιάζει, τι να κάνετε εάν ζαλιστεί, και το πιο σημαντικό θα πρέπει να έχετε μαζί σας μια τσάντα με τα αγαπημένα του βιβλία και παιχνίδια για να το κρατάτε απασχολημένο κατά τη διάρκεια της πτήσης. Να του εξηγείτε ήρεμα τι είναι η προσγείωση και η απογείωση, να μην δείχνετε σημάδια πανικού, γιατί το παιδί όσο μικρό και να είναι λαμβάνει αυτά τα σημάδια και αγχώνεται και εκείνο.

Το πιο συνηθισμένο ταξίδι πάντως είναι το ταξίδι με το αυτοκίνητο. Και το ταξίδι με το αυτοκίνητο, όμως, κρύβει και τα μεγαλύτερα ποσοστά κινδύνου και ατυχήματος. Όταν λοιπόν πρόκειται να ταξιδέψετε έτσι, πάρτε όλα τα απαραίτητα μέτρα για να εκμηδενίσετε αυτά τα ποσοστά.
Αρχικά απαγορεύεται να μπαίνει όχι να ταξιδεύει αλλά να μπαίνει παιδί στο αυτοκίνητο εάν δεν έχει δικό του ειδικό καρεκλάκι. Το παιδί πρέπει να είναι πάντα δεμένο και πριν ξεκινήσετε το καρεκλάκι πρέπει να είναι ελεγμένο να έχει “κουμπώσει” σωστά. Προτιμήστε να ξεκινήσετε το ταξίδι σας νωρίς το πρωί και όχι όταν ο ήλιος είναι ψηλά. Αποφύγετε τα βραδινά ταξίδια.

Το καλοκαίρι η ζέστη είναι αφόρητη και το air condition του αυτοκινήτου συχνά δεν φτάνει μέχρι πίσω επαρκώς. Εάν πρόκειται να κάνετε μεγάλη διαδρομή στρώστε το καθισματάκι του παιδιού με κάποιο σεντονάκι για να μην ιδρώνει. Επίσης πρέπει να κάνετε συχνά πυκνά (κάθε ώρα) διαλείμματα, να σταματάτε να βγάζετε το παιδί έξω να ξεκουράζεται, και να περπατάει. Εάν το παιδί σας δεν έχει βγάλει ακόμη τις πάνες να είστε εφοδιασμένοι με μωρομάντηλα για ώρα ανάγκης. Να έχετε μαζί σας παιχνιδάκια για να απασχολείται το παιδάκι, να το ρωτάτε εάν ζαλίζετε και πάντα να προσπαθείτε να του πιάνετε κουβέντα για να μην βαρεθεί.

 

 

Πηγή: tro-ma-ktiko.blogspot.gr