Είστε νέα μητέρα; Ό,τι πρέπει να γνωρίζετε για το μωρό σας (0-3 μηνών).

Τα μωρά είναι εκπληκτικά με απίστευτες δυνατότητες ανάπτυξης και θαυμαστές δυνάμεις εξέλιξης. Το νεογέννητο μωρό σας είναι έτοιμο για τις πιο σημαντικές σχέσεις της ζωής του – αυτές που θα αναπτύξει με εσάς και το σύντροφό σας. Δώστε στον εαυτό σας τον χρόνο να δείτε, να αγγίξετε και να γνωρίσετε το νέο μικρό σας πλασματάκι.

Η διαδικασία του μεγαλώματος του παιδιού θα σας γεμίσει χαρά αλλά και πάρα πολλά ερωτηματικά. Για αυτό τον λόγο έχουμε ετοιμάσει μία σειρά από χρήσιμες συμβουλές προκειμένου να σας συντροφεύσουμε και να μοιραστούμε αυτές τις μοναδικές στιγμές.

Μερικές συμβουλές και δραστηριότητες που βοηθούν το μωρό σας

Από τις πρώτες μέρες και καθ'όλη την διάρκεια του πρώτου χρόνου είναι σημαντικό να αγκαλιάζετε το μωρό σας, να το κοιτάζετε στα μάτια και να έχετε σωματική επαφή.

Με αυτό τον τρόπο το βοηθάτε:

Να δημιουργήσει σχέση μαζί σας

Αυτός ο δεσμός θέτει το πρότυπο για όλες τις άλλες σχέσεις της ζωής του.

Να νιώσει ασφάλεια

Η πρώτη αίσθηση ασφάλειας προέρχεται από το σίγουρο κράτημα σας τους πρώτους μήνες.

Να αποφύγει τη δυσφορία

Έρχεται γρήγορα σε υπερδιέγερση και το άγγιγμα σας το βοηθά να ηρεμήσει.

Να σας νιώσει κοντά

Έχει ανάγκη να ξέρει ότι βρίσκεστε κοντά για να ανταποκριθείτε στις ανάγκες του.

Να κλαίει λιγότερο

Όταν έχει σωματική επαφή μαζί σας, θα κλαίει λιγότερο και θα δεθεί πιο γρήγορα μαζί σας.

Να νιώθει το παιδί πιο ευδιάθετο

Το παιδί νιώθει πιο χαλαρό λόγω της έκκρισης ενδοφρινών στην κυκλοφορία του αίματος που είναι υπεύθυνη για να είναι πιο ευδιάθετο και να έχει μεγαλύτερη ανοχή στον πόνο.

Συμβουλή

Ο έξω κόσμος μπορεί να αναστατώσει το μωρό σας: κάντε τις πρώτες του ώρες όσο πιο ήρεμες γίνεται με σωματική επαφή, αγγίζοντάς το απαλά και μιλώντας του χαμηλόφωνα. Επίσης, βοηθάει ο χαμηλός φωτισμός δωματίου και οι αρμονικοί ήχοι.

Σωματική επαφή

Το νεογέννητό σας ήταν ασφαλές μέσα στην κοιλιά σας για εννέα μήνες. Ο έξω χώρος και η ελευθερία της κίνησης με τη γέννηση μπορεί να του προκαλέσουν σοκ. Βοηθήστε το να αισθανθεί ασφάλεια κρατώντας το στην αγκαλιά σας και εάν είναι δυνατόν έχοντας επαφή με το δέρμα σας.

Θηλασμός

Είτε με το στήθος είτε με μπιμπερό, η ώρα που το ταΐζετε είναι ιδανική για να επικεντρωθείτε σε αυτό. Κάντε βλεμματική επαφή, ανταποκριθείτε χτυπώντας απαλά το μάγουλό του εάν σταματήσει να ρουφά και απολαύστε τον χρόνο που περνάτε μαζί.

Πατέρας

Η επαφή με το δέρμα είναι ο ιδανικός τρόπος για τον πατέρα να περάσει ήρεμες στιγμές με το νεογέννητο και να συνάψει στενή σχέση μαζί του. Είναι το αντίστοιχο με το θηλασμό για να αποκτήσει ο πατέρας μια στενή επαφή.

Ζεστό και ασφαλές

Ξαπλώνοντας πάνω σας και έχοντας επαφή με το δέρμα σας το μωρό σας προσλαμβάνει μια εξαιρετική αίσθηση καθησυχασμού. Μετά από εννιά μήνες στο κουκούλι της μήτρας, το να κουρνιάσει στο σώμα σας το βοηθά να νιώσει σιγουριά και ασφάλεια.

Εφαρμόστε τη φροντίδα καγκουρό στο μωρό σας

Το κράτημα του μωρού έχοντας επαφή με το δέρμα σας, τις ώρες και τις μέρες μετά τη γέννηση, είναι επίσης γνωστό σαν «φροντίδα καγκουρό» γιατί προσομοιάζει τον τρόπο που η μητέρα καγκουρό κουβαλά το μωρό της.

Οφέλη της στενής επαφής

Τοποθετώντας το μωρό σας στο στήθος ή την κοιλιά σας, αγγίζοντας το με γυμνό δέρμα, προωθείται η ανάπτυξη του δεσμού σας και είναι αποδεδειγμένα τα οφέλη για την πρώιμη ανάπτυξη του μωρού.

Είναι ιδανικό μετά τη γέννηση, αλλά δεν υπάρχουν χρονικοί περιορισμοί, επομένως εσείς και ο σύντροφός μπορείτε να συνεχίσετε να το κρατάτε με αυτό τον τρόπο και τις επόμενες εβδομάδες. Λειτουργεί καλύτερα εάν είστε χαλαροί και το κρατάτε με σιγουριά, αλλά απαλά το νεογέννητό σας καθώς ξαπλώνει πάνω σας. Καλύψτε την πλάτη του με μια κουβερτούλα για να το κρατήσετε ζεστό.

Η φροντίδα καγκουρό πρωτοεφαρμόστηκε και συστήθηκε για τα πρόωρα μωρά. Οι μελέτες έχουν δείξει ότι τα πρόωρα μωρά που τα κρατούν με γυμνό δέρμα παίρνουν βάρος πιο γρήγορα και είναι πιο ικανά να ρυθμίσουν την θερμοκρασία σώματός τους.



Πηγή: onmed.gr