Οι βιταμίνες στην υπηρεσία της φροντίδας του δέρματος.

Μπορεί η εσωτερική ομορφιά να είναι το ζητούμενο για τους περισσότερους ανθρώπους σε επίπεδο διαπροσωπικών σχέσεων, κανείς όμως δε μπορεί να αρνηθεί το γεγονός ότι η εξωτερική μας εμφάνιση επηρεάζει τον τρόπο που μας βλέπουν οι άλλοι, τουλάχιστον σε ένα αρχικό στάδιο. Κανείς επίσης δε μπορεί να παραβλέψει το γεγονός ότι το υγιές δέρμα είναι ο καθρέφτης ενός υγιούς οργανισμού.

Το καθαρό λαμπερό και νεανικό δέρμα αποτελεί ζητούμενο κάθε ατόμου ανεξάρτητα από το φύλο ή την ηλικία του, κυρίως για λόγους αισθητικής. Ωστόσο, το ενδιαφέρον για τη φροντίδα της υγείας του δέρματος θα αυξανόταν πολύ περισσότερο αν γνώριζαν όλοι και το ρόλο του στη διατήρηση της υγείας του σώματος.

Το δέρμα λειτουργεί βασικά ως εμπόδιο για την είσοδο βακτηριδίων, ιών και άλλων μολυσματικών παραγόντων που μπορούν να προκαλέσουν κάποια μόλυνση ή ασθένεια. Σαν αποτέλεσμα, αποτελεί την πρώτη ζώνη άμυνας, γεγονός που μας αποδεικνύει τον καταλυτικό του ρόλο στην προστασία του οργανισμού.

Τι μπορούμε όμως να κάνουμε εμείς για να διασφαλίσουμε την υγεία του δέρματος; Την απάντηση έρχονται να δώσουν οι βιταμίνες Α, C και Ε, οι οποίες δρουν αποτελεσματικά στη διατήρηση του υγιούς δέρματος θεραπεύοντας ή προλαμβάνοντας ποικίλα προβλήματα που προκαλούνται είτε από το σύγχρονο τρόπο ζωής είτε από την αναπόφευκτη φθορά του χρόνου.

Πιο συγκεκριμένα, η βιταμίνη Α αποτελεί δυναμικό τρόπο αντιμετώπισης της βαριάς μορφής ακμής και της ξηρότητας, ενώ σε μακροπρόθεσμο επίπεδο μειώνει την πιθανότητα εμφάνισης γραμμών και ρυτίδων ή κάνει λιγότερο ορατές τις ήδη υπάρχουσες. Πλούσιες πηγές είναι τα φρούτα και λαχανικά με βαθύ κίτρινο και πορτοκαλί χρώμα, όπως η ντομάτα, το καρότο, το κολοκύθι, το γκρεϊπφρουτ, το πεπόνι και το μάνγκο.

Η βιταμίνη C από την άλλη πλευρά παίζει σημαντικό ρόλο στην κατασκευή κολλαγόνου, το οποίο διατηρεί το δέρμα εύπλαστο αλλά και ανθεκτικό. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι οι δύο βιταμίνες που αναφέραμε παραπάνω μπορούν σε συνδυασμό και σε ορισμένες περιπτώσεις- να αντιστρέψουν τα εμφανή συμπτώματα της διαδικασίας της γήρανσης καθώς επίσης και ζημιών που έχουν προκληθεί από την υπερβολική έκθεση στον ήλιο. Η βιταμίνη C περιέχεται στα περισσότερα φρέσκα φρούτα και λαχανικά. Οι πολυτιμότερες πηγές είναι η πιπεριά, το λάχανο, η ντομάτα, το μπρόκολο, το κουνουπίδι και ο μαϊντανός, όπως επίσης οι φράουλες, τα εσπεριδοειδή, το ακτινίδιο και το ροδάκινο.

Τέλος, η βιταμίνη Ε αποτελεί ακόμα ένα σημαντικό θρεπτικό συστατικό για την «ασπίδα» του δέρματος, καθώς αποτελεί ένα φυσικό αντιοξειδωτικό που εξουδετερώνει τις βλαβερές για το δέρμα και τον οργανισμό ελεύθερες ρίζες, ενώ σε συνδυασμό με την C βοηθά στην ανάπλαση του δέρματος. Πλούσιες πηγές είναι τα ωμά φυτικά λίπη, κυρίως το, το αβοκάντο, οι γαρίδες, οι ξηροί καρποί και η γλυκοπατάτα.

www.healthpages.gr